Oplatí sa mi refinancovať hypotéku?

Každý z nás, ktorí máme \"na krku\" splácanie hypotéky, sa s tým už určite stretol. Obzvlášť v dnešných časoch, keď úrokové sadzby sú na historicky najnižších úrovniach. No úroková sadzba je len jeden z parametrov, ktoré ovplyvňujú mesačné náklady pri splácaní hypotéky.

Oplatí sa mi teda refinancovať hypotéku alebo nie?

Odpoveď na túto otázku existuje len pri veľmi dôkladnom zvážení všetkých parametrov. Na internete existuje kopa kalkulačiek, ktoré vyrátajú výhodnosť refinancovania hypotéky pri zmene úrokovej sadzby (samozrejme smerom dole). V týchto kalkulačkách ide o matematické, čiže čisto číselné vyjadrenie výhodnosti refinancovania, pričom tieto kalkulačky nezohľadňujú všetky parametre (aspoň ja som takú nenašiel). Je to preto, lebo pri refinacovaní hypotéky ide vždy o individuálne posúdenie u toho ktorého klienta.

Ako teda postupovať?
1. skontrolujte si úrokovú sadzbu hypotéky (a ďalšie parametre - fixáciu, splatnosť a pod.) a porovnajte ju s aktuálnymi úrokovými sadzbami;
2. kontaktujte svoju banku (tú, v ktorej máte hypotéku) s požiadavkou na zníženie úrokovej sadzby;
3. vyjasnite si priority, čo chcete refinancovaním dosiahnúť, okrem čistého refinancovania môžete zároveň skonsolidovať všetky svoje úvery;
4. kontaktujte finančného sprostredkovateľa, aby vám urobiť dôkladný prepočet ušetrených peňazí. Samozrejme toto viete urobiť aj samy, pokiaľ máte prehľad v aktuálnych ponukách jednotlivých bánk a dokážete zohľadniť všetky parametre.

Pri samotnom prepočte je potrebné vždy porovnávať ponuky a urobiť prepočet len na obdobie fixácie (po uplynutí tohto obdobia nikto nevie akú bude mať úrokovú sadzbu). Ideálne je fixovať úrokovú sadzbu na čo najdlhšie obdobie a v čo najmenšej výške. Banky však v súčasnosti ponúkajú na dlhšiu dobu fixácie vyššiu úrokovú sadzbu, a tak je to vec posúdenia a vašich priorít. Samozrejme, okrem nižších mesačných splátok by sa vám mal znížiť aj zostatok úveru, pretože pri nižšej úrokovej sadzbe ide väčšia časť mesačnej splátky na splácanie úveru a nie na úroky.

Pri každom refinancovaní hypotéky vznikajú klientovi aj náklady. Ide najmä o poplatok za predčasné splatenie pôvodného úveru, nový znalecký posudok, návrh na vklad záložného práva do katastra nehnuteľností, cross-sell (produkty, ktoré si zakúpite s novou hypotékou) a vlastný čas.

V prípade záujmu o ďalšie informácie využite náš kontaktný formulár.

článok vydaný:
späť na zoznam